Skapande Skola
och våra workshops

Skapande skola är ett Statsbidrag som förbättrar kommunikationen mellan det professionella kulturlivet och skolorna runt om i landet. Att uttrycka sig som man vill och våga vara sig själv är inte alltid så enkelt som det låter utan alla barn och ungdomar lever i ett högt utvecklande samhälle och allt går fort. Skapande skola utgör ett komplement till skolornas egen kulturbudget.

Våra säljare mejlar från Optagonen.se. Skulle du fått ett mejl/offert från någon annan som hävdar att sälja för Optagonen är detta felaktigt och vi ber er anmäla detta eller rapportera detta till oss. Vi begär utdrag från belastningsregistret för alla våra kulturaktörer så att ni ska slippa göra det. Optagonen utbildar även kulturaktörer för att ytterligare kvalitetssäkra våra workshoppar.

Optagonen är etablerade kulturaktörer främst inom musik som vill hjälpa barn och ungdomar att våga vara sig själva och kunna uttrycka sig, men även att våga lita på sig själv. Vi använder oss utav våra personliga erfarenheter som vi fått under åren genom samarbete med artister och producenter som barn och ungdomarna idoliserar genom sociala medier och andra sociala plattformar. Att kunna visa att alla är lika och att alla kan, genom att våga vara sig själv och tro på sig själv, väcker vi deras skapande-process till liv och höjer deras kreativitet och självkänsla.

Vi erbjuder workshops som Låtskrivarverkstad, Musikvideo, Dans, Musikproduktion m.m.

Något som är bra behöver inte alltid kosta. Tillsammans med er söker vi projekt- eller bidragspengar för vår workshop.

Hur Går En Workshop Till ?

Med glädje och bra pepp skapar vi tillsammans med eleverna trovärdiga låtar innehållande vers, brygga och refräng som vi sedan färdigställer till kompletta låtar. Steg ett i processen är att gå igenom Takter & Rim. Detta sker på en whiteboardtavla där vi stolpar upp ord som berör ett tema vi kommit överens om, t. ex. Identitet. Efter att vi lärt oss takter och rim delar vi upp eleverna i mindre grupper som kastas in i en glödhet skrivsession till musiken som skapas för respektive workshop. Efter en kortare rast går vi igenom samtliga gruppers texter och rappar och sjunger dem tillsammans. Som avslutning får alla elever möjligheten att sjunga/rappa in sin text i en professionell studiomikrofon. Efter cirka sex veckor har vi mixat och mastrat låtarna som nu är redo för publicering.

Kultur är förändring

Genom kultur kan vi förändra vårt sätt att vara mot oss själva och andra.

Kultur är abstrakt och mångfaldig

Kultur kan finnas i många former och uttryckas på många sätt. Vi vill hjälpa till med att hålla kultur-Sverige levande genom att erbjuda ett brett sortiment av workshoppar.

Kultur får dig att känna på insidan

Kultur är ickeverbalt och en universal känsla som även påverkar dig på personlig nivå.

VÅRA WORKSHOPPAR GENOM SKAPANDE SKOLA.

Följ våra workshops där vi träffar talangfulla och kreativa ungdomar vid varje tillfälle.

00

Besökta Kommuner

000

Utförda Workshops/Projekt

0000

Elever / Deltagare på våra workshops

senast uppdaterad 2019-12

KULTUR FÖR ALLA

Vi särskiljer ingen och anpassar oss efter behov. Hör Linda Lilja sammanfatta vårt besök på Olympiaskolan i Vallentuna, Stockholm – Grundsärskola.

FOKUS PÅ FÖRÄNDRING.

Artister, Producenter & Inspiratörer som vill ge tillbaka till samhället utan filter.

Optagonen & Skapande Skola

Tack vare skapande skola kan vi på Optagonen ge professionella konstnärer en chans att nå ut till unga som tidigare varit omöjligt. Vi använder musik, dans, musikvideo och andra kulturformer som ett verktyg för att bygga upp självkänslan och få barn och ungdomar att kliva ut ur sin komfortzon.

“Det Som Troddes Vara Omöjligt Har Vi Nu Lyckats Skapa. Med Rätt Verktyg Och Känsla Klarar Vi Allt”

Genom att höja ungas kreativitet tror vi att andra skolämnen blir roligare vilket i sin tur leder till högre betyg. Att man lär sig lättare när man har kul är ingen hemlighet. Vi delar med oss av våra erfarenheter som vi lärt oss genom att arbeta med artister och producenter som unga idoliserar.

All fokus ska vara på barnen och skapandet

Detta är något man strävar efter när man talar om skapande skola-projekt. Med hjälp från en professionell kulturaktör erhåller man en annan typ av utbildning som man inte får i den traditionella skolgången. En professionell kulturaktör jobbar oftast annorlunda och på ett annat kreativt sätt än det man får lära sig i skolan. Detta kan trigga hjärnkontoret hos många och uppmuntra dem att slutföra sina studier och kämpa för det dem vill åstadkomma.

En kommun/kund får endast ha samma kulturaktör tre år sedan måste man hitta en ny aktör för att ha variation..

Strömstad: https://youtu.be/lb1M_gyadao
P4: https://youtu.be/-_gr6RShEX4
Vansbro: https://youtu.be/db4VsvqfGlM

Alla låtar som produceras skickas även som instrumentella filer som eleverna kan öva på inför framtida uppträdanden som till exempel vid jul- eller skolavslutning