SKAPANDE SKOLA.

Om skapande skola | Lovverksamhet och våra workshops.

Skapande skola är ett Statsbidrag som förbättrar kommunikationen mellan det professionella kulturlivet och skolorna runt om i landet. Att utrycka sig som man vill och våga vara sig själv är inte alltid så enkelt som det låter utan alla barn och ungdomar lever i ett högt utvecklande samhälle och allt går fort. Skapande skola utgör ett komplement till skolornas egen kulturbudget.

Våra säljare mailar från Optagonen.se. Skulle du fått ett mail/offert från någon annan som hävdar att sälja för Optagonen är detta felaktigt och vi ber er anmäla detta eller rapportera detta till oss. Vi begär utdrag från belastningsregistret för alla våra kulturaktörer så att ni ska slippa göra det. Optagonen utbildar även kulturaktörer för att ytterligare kvalitetssäkra våra workshops

Vi på Optagonen är etablerade kulturaktörer främst inom musik som vill hjälpa barn och ungdomar att våga vara sig själva och kunna uttrycka sig, men även att våga lita på sig själv. Vi använder oss utav alla våra personliga erfarenheter som vi fått genom åren genom samarbete med artister och producenter som barn och ungdomarna idoliserar genom sociala medier och andra sociala plattformar. Att kunna visa att alla är lika och att alla kan, genom att våga vara sig själv och tro på sig själva så väcker vi deras skapande-process till liv och höjer deras kreativitet och självkänsla.

Vi erbjuder workshops som Låtskrivarverkstad, Musikvideo, Dans, Musikproduktion, Matlagning med Sveriges Mästerkock, Programmering, Bygg med Raspberry Pi och många många fler workshops.

Kulturrådet Fördelar Sedan 2008 Årligen Bidraget. Bidraget Är På Cirka 170 Miljoner Kronor Per År Och Går Till Förskola – Grundskolans Årskurs 9, Förberedelseklass Och Särskola. Ansökan Görs Mellan December Och Februari För Den Påföljande Höst- Och Vårterminen.

Det som är gott behöver inte alltid kosta, Tillsammans med dig kan vi söka projekt eller bidragspengar för vår workshop.

Hur Går En Workshop Till ?

Med glädje och bra pepp ska vi tillsammans med eleverna skapa trovärdiga låtar innehållande vers, brygga och refräng som vi sedan hjälper till för att färdigställa till kompletta låtar att kunna lyssna på. Steg ett i processen är att gå igenom Takter & Rim. Detta sker på en whiteboardtavla där vi stolpar upp ord som berör ett tema vi kommit överens om, t.ex. Identitet. Efter vi lärt oss takter och rim så sätter sig eleverna i mindre grupper för att kastas in i en glödhet skrivsession till musiken som skapas för respektive workshop. Efter en kortare rast så går vi igenom samtliga gruppers texter och rappar och sjunger de tillsammans. Som avslutning får alla elever möjligheten att sjunga/rappa in sin text i professionell studiomikrofon. Efter några veckor så har vi mixat och mastrat låtarna och dom är då redo för publicering.

 

Kultur är förändring

Genom kultur kan vi förändra vårt sätt att vara, mot oss själva och andra.

Kultur är abstrakt och mångfaldig

Kultur kan vara i många former och uttryckas på många sätt. Vi vill hjälpa hålla kultur Sverige levande genom att erbjuda ett brett sortiment av workshops.

Kultur får dig att känna på insidan

Kultur är ett ikkeverbalt och universal känsla som även påverkar dig på person nivå

VÅRA WORKSHOPS GENOM SKAPANDE SKOLA.

Följ våra workshops där vi träffar talangfulla och kreativa ungdomar vid varje tillfälle.

00

Besökta Kommuner

000

Utförda Workshops/Projekt

0000

Elever / Deltagare på våra workshops

senast uppdaterad 2019-12

KULTUR FÖR ALLA

Vi särskiljer ingen och anpassar oss efter behov. Hör linda Linja sammanfatta vårat besök hos Grundsärskola i Stockholm

FOKUS PÅ FÖRÄNDRING.

Artister, Producenter & Inspiratörer som vill ge tillbaka till samhället utan filter

Tack vare Skapande-skola kan vi på Optagonen ge professionella konstnärer en chans att nå ut till unga som man inte kunnat göra tidigare. Vi använder musik, dans, musikvideo och andra kulturformer som ett verktyg för att bygga upp självkänsla och få barn och ungdomar att kliva ut ur sin komfort-zon.

“Det som troddes vara omöjligt har man nu lyckats skapa. Med rätt verktyg och känsla klarar vi allt”

Genom att höja ungas kreativitet tror vi att andra skolämnen blir roligare att komma till vilket i sin tur leder till högre betyg. Att man lär sig lättare när man har kul är ingen hemlighet. Vi delar med oss av våra erfarenheter som vi lärt oss genom att arbeta med artister och producenter som unga idoliserar.

All fokus ska vara på barnen och skapandet,

detta är något som man strävar efter när man pratar om skapande skola-projekt. Genom hjälp från professionell kulturaktör kan man få en annan typ av utbildning som man inte får i den traditionella skolgången. En professionell kulturaktör jobbar oftast annorlunda och kreativt än det man får lära sig i skolan,  detta kan starta igång hjärnkontoret hos många och uppmuntra dem för att slutföra sina studier och kämpa att kunna göra det dom vill.

En kommun/beställare får endast ha samma kulturaktör tre år sedan måste man hitta en ny aktör för att ha variation.

Strömstad: https://youtu.be/lb1M_gyadao
P4: https://youtu.be/-_gr6RShEX4
Vansbro: https://youtu.be/db4VsvqfGlM

Alla låtar som produceras skickas även som instrumentella filer som eleverna kan öva på inför framtida uppträdanden till exempel vid jul eller skolavslutning