Skapande Skola 2024: En Vägledning för Lärare

januari 17, 2024 Scott Millien

Skapande Skola 2024: En Vägledning för Lärare

Skapande Skola 2024

Skapande Skola-programmet har sedan dess införande varit en katalysator för kreativ utveckling och lärande inom den svenska skolan. Med blicken mot 2024, fortsätter detta initiativ att spela en avgörande roll i att forma hur vi integrerar kreativa processer i utbildningssystemet. Detta är särskilt relevant i en tid då utbildning och kreativitet blir allt mer sammanflätade i vår strävan efter en helhetsmässig utbildningsmetod.Det primära syftet med “Skapande Skola 2024” är att ytterligare integrera konst och kultur i den allmänna utbildningen. Genom detta skapar vi en lärande miljö där elever inte bara absorberar kunskap, utan också utvecklar sin förmåga att tänka kritiskt och kreativt.

Kreativitetens Roll i Att Stärka Kritiskt Tänkande

Det finns en växande förståelse inom pedagogisk forskning om att kreativitet spelar en avgörande roll i att utveckla elevers kritiska tänkande. Enligt en studie publicerad i tidskriften ‘Thinking Skills and Creativity’, finns det en stark koppling mellan kreativa aktiviteter och utvecklingen av kritiskt tänkande hos barn och ungdomar (Baer, J., & Kaufman, J. C., 2019). Denna forskning understryker att när elever engagerar sig i kreativa processer, utvecklar de förmågor som är essentiella för kritiskt tänkande, såsom analytiskt tänkande, problemlösning och förmågan att se olika perspektiv.

Ytterligare studier inom området bekräftar att kreativa utbildningsmetoder, som de som främjas i Skapande Skola, bidrar till att elever utvecklar en djupare förståelse för ämnesinnehållet, ökar sin motivationsnivå och blir mer benägna att engagera sig i analytiskt och reflekterande tänkande (Robinson, K., 2011). Dessa färdigheter är avgörande i en alltmer komplex och snabbt föränderlig värld där förmågan att tänka kritiskt och kreativt blir alltmer värdefull.

Skapande Skola-initiativet stödjer denna forskning genom att ge elever möjligheter att utforska och uttrycka sig kreativt, vilket inte bara berikar deras akademiska lärande utan också förbereder dem för framtida utmaningar och karriärer där kreativt och kritiskt tänkande är centralt.

Kreativitetens Påverkan på Barns Utveckling och Kritiskt Tänkande

Det är väletablerat inom utvecklingspsykologin att kreativitet spelar en avgörande roll i barns övergripande utveckling, inklusive deras förmåga till kritiskt tänkande. Forskning visar att kreativa aktiviteter inte bara främjar barns konstnärliga uttryck, utan också stimulerar deras kognitiva utveckling och problemlösningsförmåga (Runco, M. A., 2007). Genom kreativa processer lär sig barn att utforska, ställa frågor och reflektera över sin omvärld, vilket är grundläggande för kritiskt tänkande.

En studie publicerad i ‘Journal of Creative Behavior’ belyser att barn som engagerar sig i konstnärliga och kreativa aktiviteter utvecklar en högre nivå av originalitet, flexibilitet och öppenhet för nya idéer – alla viktiga komponenter i kritiskt tänkande (Diamond, A., 2012). Denna forskning stöder idén om att kreativa utbildningsprogram, som Skapande Skola, är avgörande för att stödja barns fullständiga intellektuella och emotionella utveckling.

Genom att integrera konst och kultur i skolans läroplan, som Skapande Skola-initiativet eftersträvar, ges barn möjligheter att utforska sina egna kreativa förmågor samtidigt som de utvecklar kritiskt tänkande och andra viktiga livskompetenser. Detta är inte bara gynnsamt för deras akademiska prestationer utan även för deras personliga utveckling och välbefinnande.

kritisk tänkande barn skapande skola
Varför Skapande Skola är Viktigare Nu än Någonsin

Om vi jämför dagens utbildningssystem med hur det såg ut för ett decennium sedan, ser vi tydliga förändringar i hur vi närmar oss lärande. ‘Skapande Skola 2024’ är inte bara en fortsättning på denna utveckling, utan ett avgörande steg framåt. I en värld där kreativitet och innovation är centrala för såväl personlig som professionell framgång, är det viktigt att skolorna ger verktyg och möjligheter för elever att utforska och utveckla dessa färdigheter.

Det är här Skapande Skola 2024 kommer in. Genom att föra samman konstnärer, musiker, och andra kreatörer med skolor, öppnar vi dörrar för elever att uppleva och engagera sig i kreativa processer. Detta bidrar inte bara till elevernas person
liga utveckling utan förbereder dem också för en framtida arbetsmarknad där kreativt tänkande är ovärderligt.

Ansökningsprocessen för Skapande Skola 2024

För läsåret 2024/25 är ansökningsperioden för Skapande Skola-programmet öppen från den 9 januari 2024 till den 6 februari 2024. Detta statsbidrag syftar till att långsiktigt integrera konst och kultur i skolans verksamhet, vilket ger grundskoleelever möjligheten att fördjupa sig inom olika konst- och kulturuttryck och utveckla sitt eget skapande.

Skapande Skola-bidraget är tillgängligt för kommunala, statliga, fristående skolhuvudmän samt för vissa särskilda utbildningsformer. Bidraget kan användas för inköp av professionella kulturverksamheter, konst- och kulturprojekt, samt för- och efterarbete i samband med dessa projekt.

Ansökan görs via Kulturrådets onlinetjänst och det är viktigt att ansökningar är fullständiga och inkommer inom angiven tid. Beslut om bidragets fördelning förväntas tas cirka 12 veckor efter ansökningsperiodens slut.

Ytterligare information, inklusive detaljerade kriterier och riktlinjer för ansökan, finns tillgängliga på Kulturrådets webbplats. Det är viktigt att noggrant följa dessa riktlinjer för att säkerställa att er ansökan uppfyller alla krav.

Bedömning av Ansökningar för Skapande Skola 2024

När ansökningstiden för Skapande Skola 2024 har gått ut, påbörjas en noggrann bedömningsprocess av de inkomna ansökningarna. Kulturrådets handläggare granskar varje ansökan individuellt, i förhållande till övriga ansökningar, för att säkerställa en rättvis och balanserad fördelning av medel.

För att bedöma ansökningarna beaktas flera faktorer. Först och främst kontrolleras att ansökan uppfyller alla grundläggande krav och villkor som anges i utlysningen. Detta inkluderar att huvudmannen har utformat mål för insatserna med utgångspunkt i skolans styrdokument och att insatserna är ett komplement till befintlig kulturverksamhet i skolan.

Dessutom värderas ansökningarna utifrån deras potential att bidra till elevernas kulturella utveckling och förmåga att stimulera elevernas eget skapande. Fokus läggs på projektets kvalitet, relevans och genomförbarhet. Speciell vikt läggs vid ansökningar som riktar sig till barn och unga i anpassad grundskola eller specialskolan, samt de som kommer från gles- eller landsbygdskommuner.

Slutligen sker en noggrann bedömning av hur väl projektet är planerat, inklusive budgeten och hur medlen planeras att användas. Kulturrådet strävar efter att säkerställa att bidragen bidrar till en mångsidig och rik kulturell upplevelse för alla elever inom grundskolan.

skapande skola grupp ungdommar spelar musik

Vem Kan Ansöka om Skapande Skola 2024?

För Skapande Skola 2024 är det specifika grupper av skolhuvudmän som är berättigade att ansöka om bidraget. Dessa inkluderar:

  • Kommunala skolhuvudmän: De som ansvarar för drift av kommunala grundskolor.
  • Statliga skolhuvudmän: Dessa kan inkludera vissa specialskolor som drivs av staten.
  • Fristående skolhuvudmän: Inkluderar enskilda organisationer såsom aktiebolag, stiftelser eller ideella föreningar som driver fristående grundskolor.
  • Anpassad grundskola, specialskolan och sameskolan: Skolhuvudmän för dessa utbildningsformer kan också ansöka.
  • Vissa särskilda utbildningsformer: Dessa inkluderar utbildningar vid särskilda ungdomshem, sjukhusskolor, och internationella skolor på grundskolenivå som följer svensk skollag.

Det är viktigt att notera att svenska utlandsskolor, som ligger utanför skollagens område, inte är berättigade att ansöka om detta bidrag. Vid samverkan mellan två eller flera huvudmän ska en huvudman utses som ansvarig för att söka och redovisa bidraget.

För att säkerställa att ansökan blir godkänd, måste huvudmännen tydligt definiera målen för de planerade kulturinsatserna och visa på hur dessa insatser kompletterar den befintliga kulturverksamheten inom skolan.

Hitta Professionella Kulturaktörer för Skapande Skola

För att framgångsrikt genomföra projekt inom ramen för Skapande Skola, är det avgörande att hitta rätt professionella kulturaktörer att samarbeta med. Här är några vägar att utforska:

Det är viktigt att närma sig dessa resurser proaktivt för att hitta kulturaktörer som inte bara har rätt kompetens, utan också delar visionen och målen för Skapande Skola-projektet.

 

Användbara Resurser från Kulturrådet för Skapande Skola

För de som är involverade i Skapande Skola eller överväger att söka bidrag, erbjuder Kulturrådet en mängd användbara resurser. En särskilt värdefull resurs är deras omfattande ordlista, som ger klarhet i olika termer och begrepp som används inom ramen för Skapande Skola-programmet.

Denna ordlista är ett utmärkt verktyg för att få en djupare förståelse för Skapande Skola och dess olika aspekter. Den förklarar centrala begrepp och erbjuder vägledning som kan vara till hjälp vid ansökningsprocessen, genomförandet av projekt och förståelsen av Kulturrådets kriterier och förväntningar.

Förutom ordlistan erbjuder Kulturradet också vägledning, tips för ansökan, nyheter och rapporter, samt inspirerande exempel på tidigare projekt som fått stöd. Dessa resurser är utformade för att stödja och inspirera skolor och kulturaktörer som vill bidra till att berika den svenska skolans kulturutbud.

, , , , ,