Hur man blir mer kreativ i skolan

januari 13, 2023 owpeter

Hur man blir mer kreativ i skolan

Lär dig med Optagonen Workshops

Metoder för att öka kreativiteten i skolan

Hur blir man mer kreativ i skolan? Det är en fråga som många ställer sig. Även om det inte finns något svar som passar alla, finns det några saker som kan hjälpa dig att bli mer kreativ. I detta inlägget kommer vi på Optagonen Workshops att utforska lite tips som kan sätta fart på din kreativitet.

Var öppen för nya saker

Var nyfiken

När du försöker vara mer kreativ är det viktigt att vara nyfiken. Utmana dig själv att upptäcka något nytt varje dag och var aldrig rädd för att ställa frågor. Kunskap är bara en snabb sökning eller en konversation bort! Att ha ett öppet sinne och vara villig att lära sig är en nyckel till kreativitet.

Experimentera

För att bli mer kreativ måste du vara villig att experimentera och prova nya saker. Var inte rädd för att misslyckas – allt är en del av inlärningsprocessen. Kreativitet handlar ofta om trial and error, så ge inte upp om något inte fungerar första gången. Fortsätt att prova olika saker tills du hittar en lösning som fungerar för dig.

Brainstorma

Brainstorming kan hjälpa dig att komma på nya idéer och perspektiv. Börja med att komma på en fråga eller ett ämne som du vill utforska. Skriv sedan ner alla idéer som du tänker på, oavsett hur galna de kan verka. När du har en lista med idéer, försök att hitta kopplingar mellan dem och se om några nya och intressanta idéer dyker upp. Om du har fastnat kan du ta en paus och komma tillbaka senare.

Skriv fritt

Ett annat sätt att vara mer kreativ i skolan är genom att skriva fritt. Skriva fritt är när du skriver ner allt som du kommer på utan att stoppa eller redigera dig själv. Detta kan hjälpa dig att bli av med tvivel på dig själv som kan hålla dig tillbaka från att vara kreativ. Ställ in en timer på 5-10 minuter och börja skriva. Oroa dig inte för stavning, grammatik eller om det du skriver utan fortsätt bara tills timern ringer. Efteråt kan du se över det du skrev och se om det kanske innehåller något speciellt som är värt att utforska vidare. 

Rita

Att rita kan också vara ett bra sätt att väcka kreativitet i skolan. Ibland kan det vara lättare att visualisera idéer. Tänk på frågan eller ämnet du vill utforska och försök att representera det visuellt på papperet . Det kan vara i form av streckfigurer, skisser eller något annat som du tänker på. Det finns inga “rätt” eller “fel” sätt att göra detta på utan låt bara fantasin flöda! Ta sedan en titt på din teckning, kanske finns det något här som du kan använda dig av.

Viktigt med pauser och sömn

Få tillräckligt med sömn

Det är ingen hemlighet att det är viktigt för din hälsa att få tillräckligt med sömn, men visste du att det också kan hjälpa dig att bli mer kreativ? När du är väl utvilad kan ditt sinne bättre komma på nya idéer och skapa kopplingar mellan olika begrepp.

Ta promenader

Ett annat bra sätt att få kreativiteten att flöda är att ta promenader. Att gå får ditt blod att pumpa och hjälper till att rensa ditt sinne, vilket båda kan leda till mer kreativitet. Det behöver inte vara en lång sträcka – även en kort promenad runt kvarteret kan göra susen!

Ta regelbundna pauser

Att ta regelbundna pauser är ett viktigt verktyg för att hålla kreativiteten igång. Pauserna ger oss tid att reflektera, rensa huvudet och ladda med energi för att uppfylla våra mål. Det är ofta i pauserna som de bästa idéerna brukar komma fram.

Slutsats

Om du vill vara mer kreativ i skolan är det bästa du kan göra att hålla ett öppet sinne. Var nyfiken på omvärlden och villig att experimentera med nya saker. Ge inte upp om något inte fungerar till en början – uthållighet är nyckeln.

Förutom att ha ett öppet sinne så är brainstorming, fritt skrivande och teckningar ett bra hjälpmedel att väcka nya idéer. Slutligen, glöm inte att ta pauser! Att få tillräckligt med sömn och att spendera tid utomhus kan både hjälpa till att ge dig den energi du behöver för att vara kreativ. Kom ihåg att det inte finns något rätt eller fel sätt att vara kreativ. Var inte rädd för att gå utanför din comfort zone och ge nya idéer en chans. Kreativitet är en resa, inte en destination.

Har du någon gång kanske undrat hur man skriver och producerar låtar? Kolla in vårt inlägg “Hur producerar man en låt”
Lyssna på de senaste singlarna och albumen på vår Spotify

,,,,,,,,,,