Eleverna gör poplåtar på Musik Workshop

september 14, 2018 scott

Eleverna gör poplåtar på Musik Workshop

skapande skola projekt med sunne elever gör musik svt

Här gör eleverna egna poplåtar

Den här veckan gör högstadieeleverna på Fryxellska skolan egna låtar ihop med professionella musiker.
– Man lär sig att man kan skriva en låt även fast det först kändes omöjligt, säger niondeklassaren Alva Axelsson.

Född i skogarna – så heter en av de låtar som elever vid Fryxellska skolan skapat den här veckan. Låten är resultatet av en workshop med klass 9A. Eleverna har själva skrivit text och melodi, men fått hjälp att spela in och producera.

– Det är en låt om vår klass, var vi kommer ifrån och om identitet, säger Alva Axelsson.

Skapande skola och statliga pengar från Kulturrådet ligger bakom. Syftet är att stärka samverkan mellan skolan och det professionella kulturlivet.

Alla barn inkluderas

Sunne kommun har fått 620 000 kronor det här skolåret. Alla barn, från förskolan till och med gymnasiet, får ta del av pengarna på olika sätt. Bland annat handlar det om scenföreställningar under skolåret men även bild-, film- och dansprojekt.

I veckans projekt på Fryxellska skolan har ungdomarna fått känna på hur det är att skapa musik och låtarna de gjort kommer att läggas upp på Spotify.

– I dag så kan man – med ett riktigt jäklar anamma och energier – i en grupp med sjuor, åttor och nior, göra en trovärdig poplåt på två och en halv timme. Det är det vi gör här, säger David Ekman som är låtskrivare, rapartist och producent.

Turnerar i kommunerna

Han ingår i trion Workshop Deluxe som åker runt bland landets kommuner och hjälper elever att göra musik och bland de elever vi möter i Sunne verkar musikskapandet ha gått hem.

– I början så tänkte jag – vad är det här för grej?. Men vi är väldigt nöjda nu, säger niondeklassaren Hjalmar Berg och skrattande lägger han till:

– Det tror jag våra lärare är också…

 

Original post: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/har-gor-eleverna-egna-poplatar

, , , , , ,